Staro jedro Železnikov je urbanistični in kulturni spomenik. Najstarejši del Železnikov se je razvijal ob Selški Sori, stisnjen v ozko dolino in obsega današnja naselja Racovnik, Trnje in Na plavžu. Naselje je današnjo podobo začelo dobivati v 17. stoletju, ko so zgradili nadstropne hiše, ki pa so bile nekoliko preoblikovane po hudih požarih konec 18. in v začetku 19. stoletja.

Fužinarske hiše so bile zidane nadstropne hiše z delavnicami in skladišči v pritličju in bivalnim delom v nadstropju. Imele so kovana vrata in polkna, mreže na oknih, šivane robove na vogalih hiše, kamnita notranja stopnišča, obokane prostore, nekatere tudi mogočne arkadne hodnike.

Za najstarejšo hišo v Železnikih velja Palnada. Ime spominja na Palmanovo, od koder so sredi 14. stoletja prišli prvi železarji. Palnada je mogočna zidana stavba z vogalnim stolpičem z reliefnima podobama leva in medveda, z značilnimi elementi fužinarske arhitekture: kovanimi polkni, mrežami na oknih, kamnitim stopniščem, obokanimi prostori. Pokrita je s skriljno kritino.